BLOG
Dag van de Scheiding
Dag van de scheiding
Vandaag, 11-09-2020, staat ‘de scheiding’ centraal. Een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de persoonlijke en maatschappelijke impact die een scheiding heeft en voor het belang van het inzetten van specialisten bij de afwikkeling hiervan*. vFAS initieerde deze dag in 2010.
vFAS liet onderzoek uitvoeren onder 500 mensen die tussen 2018 en 2020 gescheiden zijn, om inzicht te krijgen in de scheidingen die vandaag de dag plaatsvinden. Heel in ‘t kort: ‘scheidingsland’ heeft grote sprongen gemaakt de afgelopen jaren. Wat een mooie ontwikkeling. Exen komen er gelukkig steeds vaker samen uit!
Er zijn cijfers die mijn aandacht trekken.
- 29% is enigszins tot zeer ontevreden over de emotionele afhandeling van de scheiding.
Van de helft van het totaal aantal respondenten die terugkijkt op de scheiding, zegt:
- 20%, dat hij/zij duidelijker had willen maken wat ze belangrijk vinden.
- 10% had zijn/haar emoties meer in de hand willen hebben.
Bij de specialisten (mediators, advocaten) is er de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekomen voor de emotionele kant. Overall heeft dit gelukkig succes. Maar het blijft aandacht ‘tot op zekere hoogte’. Logisch, wanneer het je rol is om tot een convenant te komen.
De cijfers die ik aanhaal, gaan over onderwerpen die ik zo belangrijk vind. Hoe krijg je helderheid over wat je belangrijk vindt, wanneer je heen en weer wordt geslingerd tussen pijn, verdriet, boosheid, angst en verwarring? Velen moeten dit ‘ineens’ bedenken. En als je het moeilijk vindt om jezelf uit te spreken en te voelen wat diep van binnen ‘juist’ is; dan is dit tijdens je scheiding niet ineens wel zomaar mogelijk.
Op een buitensporige manier van je laten horen en je emoties niet in de hand hebben gaat over ‘onmacht en angst’. Niet helpend als dit (voortdurend) aan de orde is. Niet voor niets durft 10% toe te geven dat emoties teveel de overhand hadden. Het heeft schade aangericht.
Het kan anders. Als je aanvullende hulp inschakelt. Iemand die jou begeleidt in het tot rust brengen van je emoties. Begeleiding in het verminderen van je angsten; het meer inzicht verkrijgen in wat voor jou belangrijk is en dat ook durft uit te gaan spreken. En dat je bouwt aan je zelfvertrouwen. Vaak zitten we zo in de roes van het gehele gebeuren, dat we ‘vergeten’ om stil te staan wat een scheiding mentaal en emotioneel met ons doet. En met ‘we’ bedoel ik: jij, die in scheiding ligt.
Het is mijn ambitie om deze cijfers de komende jaren te laten zakken. Ik geloof dat hieraan een groeiende behoefte is: 10% van de totale respondenten, zocht niet voor niets hulp bij een psycholoog/coach. Ik juich deze stap echt toe.
Scheiden zal nooit een feestje worden. Maar het kan wel geringere impact hebben, wanneer je professioneel laat begeleiden. Hoe jij je scheiding doorloopt, op álle fronten waarmee je te maken krijgt, is bepalend voor hoe jij je leven kan herpakken en weer opbouwen. Zorg ervoor dat je de juiste personen betrekt. Dat zijn misschien meerdere professionals. Beter hulp op tijd inroepen, dan spijt voor iets wat je níet hebt gedaan. Voor jezelf, jullie kinderen én jullie samen. En vandaag wordt er dan landelijk aandacht gevraagd voor de persoonlijke en maatschappelijke impact; ik heb die aandacht iedere dag.
*Bron: vFAS. Op de site staan ook de onderzoeksresultaten.