BLOG

Niet alleen doen

Je hoeft het niet alleen te doen

-je hebt alleen soms wat moed nodig-

Je hoeft het niet alleen te doen. Deze motiverend bedoelde zin dwarrelt regelmatig rond op de social kanalen. Wanneer ik net besloten had dat ik zelf iets zou uitdokteren, krijg ik van deze zin de kriebels. Dan wil ik het gewoon even zelf uitzoeken.

Toch heb ik ook echt geleerd dat hulp inschakelen van experts je veel verder kan brengen. Nu hoor ik mensen denken ‘ja dat weet je toch’. Ja: verstandelijk weet ik dat best. Maar zeg eens eerlijk: schakel jij altijd hulp in? Of wil jij soms ook eerst uitzoeken of je iets zelf kan? Dat laatste; dat weet ik zeker.

Dat ik het soms zelf uit wil zoeken, gaat met sommige dingen dingen prima. Met andere dingen mag ik echt toegeven dat het echt beter is voor mijn tijd, mijn energie, focus en flow om wel hulp in te roepen. En dan, dan vergt het toch altijd weer even moed om mijn gewaardeerde ego opzij te zetten. Want het toegeven aan mijzelf dat het niet gelukt is om het zelf voor elkaar te boksen, is toch ook wel een dingetje.  Maar hup, alle ego opzij en dan de juiste mensen gaan inschakelen. Achteraf ben ik daar dan weer blij mee.

Toen ik moest toegeven dat ondernemerschap echt wel een ander dingetje is dan Therapeut en Coach zijn, heb ik de hulp van ondernemerscoach Adinda Keizer ingeschakeld. Zonder haar had ik mijn focus en visie niet scherp gekregen. En hulp van webbouwer Zogedaan. Zonder Daniël was mijn website nooit ontstaan.  Hulp van vriend Eric Derksen, die mij help met andere communicatiemiddelen. Studio Puur voor de foto’s. Hulp van collega’s: die mij verder konden helpen in mijn persoonlijke stukken. En zonder mijn familie en vrienden had ik het echt niet voor elkaar kunnen boksen.

 

En als ik dan het resultaat zie. Ah, dan voel ik echt dankbaarheid! Zoveel mooie, lieve en gave reacties die ik bijvoorbeeld kreeg op mijn nieuwe website. Uit onverwachte hoeken. Dan weet ik het weer: soms is het juist beter om het niet alleen te doen. Dan pleit ik er weer voor om het juist niet alleen te doen. De hulp brengt mij weer op het juiste pad, ik kan mij weer focussen op mijn talenten. Op die dingen waar ik energie van krijg.

De zin brengt mij ook terug naar de tijd waarin het jaren geleden niet zo goed met mij ging. Wat heb ik indertijd een moed moeten verzamelen om hulp in te schakelen. Wat ben ik blij dat ik dat tóch deed, want het bracht mij uiteindelijk bij mijn passie om mensen te begeleiden op hun pad. Om hen weer terug te brengen naar zichzelf, de rouw van het verlies te begeleiden wanneer ze er in vastzitten, weer richting aan hun leven te geven zodat zij het geluk weer mogen ervaren. En ik weet het en voel het: het vergt moed.

Moed om aan jezelf toe te geven dat je het zelf niet kunt oplossen. Moed om te besluiten om dan toch hulp in te schakelen. Moed om op zoek te gaan naar de voor jou juiste begeleiding. Moed om dan te bellen of te mailen en er dan naartoe te gaan. Moed om je verhaal te vertellen en dan de vervolgstappen die gaan komen… kortom: moed.

Ik moedig je aan om je moed te verzamelen wanneer je merkt, op welk vlak dat dan ook is, dat je hulp kunt gebruiken. Bel of mail die organisatie, arts, coach, therapeut, trainer, psycholoog of wie jij dan ook nodig hebt: je hoeft het namelijk helemaal niet alleen te doen. Gun jezelf enige hulp. Gun jezelf jouw moed.