BLOG

Wat moet ik met Reiki?

Woorden of namen geven ons kader en richting. Het maakt de wereld om ons heen makkelijker te begrijpen. Door de filters die we hebben ontwikkeld, beoordelen we wat we ergens van vinden. Wat gebeurt er bij jou wanneer jij het woord Reiki hoort?

De één vindt het ‘vaag of zweverig’. Een ander is er al lang mee bezig. Bij een ander triggert het weerstand of juist nieuwsgierigheid. Het is voor sommigen moeilijk om te begrijpen wat het is of hoe het werkt. Het heeft niet de dichtheid waardoor je het kan vastpakken. En dat is toch wat veel mensen prettig vinden: iets kunnen zien en vastpakken. Dan bestaat het. Die herken ik zelf erg goed.

De allereerste keer dat ik met Reiki in aanraking kwam, kwam ikzelf net een beetje onder het puin vandaan. De behandeling die ik kreeg was heerlijk en tegelijkertijd vond ik het moeilijk om mij er voor open te stellen en te ontspannen. In plaats van écht naar binnen te keren en te durven voelen, bleef ik vragen stellen over ‘hoe het werkt’. Ik had het helemaal niet door, totdat mijn behandelaar mij er liefdevol op wees. Ik bleef liever in mijn hoofd, dan af te dalen naar mijn emoties en lichaam. Ik durfde niet te voelen.

Ondanks dat ik voelen veel te spannend vond, wist ik wel dat hier een sleutel lag. Een manier om mijzelf te leren kennen. Een tocht naar dieper liggende lagen. Langs de moeilijkheid en pijn; naar de zachtheid, sensitiviteit en mijn vrouwelijkheid. Het weer écht voelen dat ik er toe doe, dat ik mag vertrouwen, dat er plek voor mij hier op aarde is. Ik voelde weerstand en nieuwsgierigheid tegelijkertijd op die behandeltafel. Gek vond ik dat, want ik volgde in die tijd ook een transformatie-opleiding. Ik had daar mijzelf al van heel wat laagjes ellende kunnen verlossen. Ik dacht toch echt dat die opleiding mijn enige pad was. Ik leerde daar mijn eigen kracht langzaam ontdekken. En die kracht voelde ik ook wel. Al was ik er net zo hard bang voor.

Ik vulde mijn rugzak met meer tools en met tussenpozen vroeg ik mij af hoe ik Reiki nou eigenlijk in dit geheel een plaats moest geven. Soms had ik er helemaal niets mee, omdat er zoveel andere mooie manieren waren die mij meer aanspraken. Die mij op dat moment verder brachten. Ik voelde weerstand vanwege ‘het systeem’ dat ik er onder voelde. Waarom moet ik het Reiki noemen? Het voelde als een kader waarbinnen ik moest kleuren. Alleen die gedachte riep alle weerstand bij mij op. Het is toch allemaal energie wat ons verder brengt in onze ontwikkeling? Reiki is ‘werken’ met energie. Een manier die kan passen bij persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Dat is namelijk wat Reiki brengt: persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Het brengt mij nu in contact met de Bron, de stilte, mijn kern, mijn innerlijke kracht, mijn zachtheid, mijn waarheid, mijn eigenwaarde, mijn weten en voelen, mijn troost, mijn vreugde, mijn zelfliefde, mijn vertrouwen. Met alles wat is. 

Alles wat we (niet) doen gaat gepaard met energie. Hoe je praat, welke woorden je gebruikt, welke gedrag je laat zien, welke gedachten je hebt, hoe je leeft enz. En er zijn zoveel mooie manieren om de energie intenser en gerichter te bundelen en sturen, om iemand (of jezelf) door een vraagstuk of moeilijkheid te helpen. Om mensen bewuster van zichzelf en hun omgeving te maken. Dat mensen de diepere lagen van zichzelf te durven zien, te omarmen en verandering in aan te brengen. Bewuste en onbewuste opgebouwde lagen van ons ‘zijn’ aan te raken. Dat zijn gaat over ons totale plaatje. Ons fysieke lichaam, emotionele -, mentale-, energetische en spirituele lichaam. Zo zie ik de mens.

Het aanraken en omarmen van onze pijnlijke stukken, van onze mooie en minder mooie kanten kan met liefdevolle aanraking op of boven je lichaam. En alleen maar Reiki energie sturen naar de plekken waarvan je voelt dat het nodig is. De Reiki energie ruimt alle ballast op die je niet nodig hebt. Dat gaat soms heel liefdevol, een andere keer wat krachtiger en intenser. Natuurlijk zijn er ook andere methoden om dit te doen. Door een opstelling, visualisatie, cognitieve beoefening, energetisch banden doorsnijden, schaalwandelen, stilte, een gesprek of elke andere manier waarbij je je open stelt voor jezelf. Het gaat erom dat je met energie een stap kan maken in je eigen proces of dat van iemand anders.

Wat moet ik met Reiki? Als ik nu contact maak, voel en ervaar ik het direct. In warmte, in tintelingen, in het voelen stromen van energie door en om mij heen. Ik voel niet alleen mijzelf, maar ook mijn omgeving. Er zijn tijden dat ik een brok zelfliefde, compassie en zelfvertrouwen voel. Ik voel mijn zachtheid, vrouwelijkheid en kwetsbaarheid. Er zijn ook dagen waarin ik bewust word van verdriet, ongemak, schaamte, schuldgevoel, perfectionisme, angst en andere nare emoties. Dan probeer ik ook met liefde daar naar te kijken. Erbij te blijven en het uiteindelijk ermee verder komen. Ik schakel ook begeleiding in, wanneer het even zelf niet lukt. Echt niet altijd makkelijk. Liefde is ook niet altijd makkelijk. Het brengt stukken in ons naar boven waarvan we geen weet hebben. Het legt patronen bloot die ons niet helpen. Het maakt ons bewust van onze gedachten, het geeft inzicht in onszelf. En toch brengt de liefde iets prachtigs in je leven. Laat het je stralen en bloeien. Het is voor mij een heel passend gevoel: Reiki is voor mij liefde.

Deze liefde neem ik mee in mijn persoonlijke leven. Ik probeer mijzelf dagelijks van Reiki te voorzien. Even tijd voor mijzelf te nemen, voelen hoe het met mij gaat, mijzelf troosten als het niet mee zit. Ik zet ermee de intentie voor de dag. Ik vul mijn huis met Reiki, probeer het mee te nemen in mijn sociale contacten, het is helpend wanneer ik even vastloop met mijn partner. Ik neem deze liefde mee in mijn behandelingen, sessies en cursussen. Zodat deelnemers en cliënten zich veilig bij mij voelen, warmte en aandacht ervaren. Een setting creëren waardoor zij zich open durven te stellen. Dat ze zich gedragen voelen. Dat betekent niet dat ik altijd een Reiki behandeling geef. Of dat ik andere methoden uitsluit. Zeker niet. Soms zijn andere methoden veel passender op dat moment. Ik werk met de energie die er is, stel mij open voor wat ik mag weten, voelen en wat mag gebeuren. De vorm waarin we dan met elkaar een stap maken, vloeit daar dan vanzelf uit voort.

De zoektocht in ‘wat moet ik met Reiki’ is niet meer. Ik gaf mijzelf uiteindelijk de tijd om mijzelf over te geven aan dat wat er wél is, maar wat ik niet kan vastpakken. Het heeft nu even extra mijn aandacht, omdat ik mijn cursussen net ben gestart. Ik voel de behoefte om Reiki verder te verspreiden via behandelingen en cursussen. Het heeft inmiddels een plek tussen alle andere dingen die ik doe. Maar wat ik ook doe; alles is energie. En komt altijd Reiki bij kijken. Al praten we alleen maar. Reiki is er altijd.